onsdag 23 september 2009

Fler stigar åt folket!

En vindlande stig sätter fantasin i rörelse. Visst är det något speciellt med att vandra på stigar? Att gå är ju alltid nyttigt för kroppen, men känslan man får när man vandrar på en stig är ju helt annorlunda mot när man går på asfalt. Det här borde vi ha mer av!

För ett par år sedan var jag i Nya Zeeland. Där har de förstås massor av världsberömda långvandringsleder. Men de hade också ett system av så kallade "walkways". De kunde ligga i eller alldeles nära tätorter. Ofta var de utmärkta med gula markeringar på stolpar eller träd, och en enkel skylt visade vart stigen leder. På det här viset kunde man vandra i naturen om man skulle till puben eller mataffären. Mycket smakligt! Där det behövdes hade man gjort enkla steg i naturen av plankor, men oftast var det redan befintliga stigar som användes. Ibland var "naturen" kring stigen bara tio meter bred, andra gånger kunde stigen smita precis intill bostadsområden - men känslan var ändå att man vandrade i det gröna.

Tänk om vi kunde skapa ett system av "walkways" (vad skulle vi kalla dem på svenska?) i eller kring svenska tätorter - visst vore det fantastiskt! I avvaktan på det kan vi ju använda de stigar som faktiskt finns. Bor du mitt i stan kan du uppsöka en park. I förorterna finns ofta redan jättefina stigar som lätt kunde uppgraderas och knytas ihop till walkways. Använd dem! Sug på idén om walkways. Ska vi starta en folkrörelse?

Vandra en stig idag!

/Bosse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar