onsdag 30 september 2009

Bli en upplevelselöpare!


Är du sugen på att börja jogga men vet inte riktigt hur du ska gå tillväga? Eller är du kanske en van joggare som pliktskyldigt springer samma vända varje gång och börjar tycka att det är lite tradigt?
Gör som jag - bli upplevelsejoggare! Här kommer några tips till roligare, effektivare jogging.
  1. Strunta i alla träningsscheman, tidtagarur och pulsklockor! Vi är alla individer, och scheman av typen "Så kommer du i form till vårruset" kan förstås vara bra, men är du inte helt i fas med hur programmet är tänkt är risken stor att du skadar dig. Börja lugnt och lär känna din kropps signaler i stället.
  2. Börja lugnt. Börja lugnt! Lugnare! Uppmaningen att ta det lugnt i början gäller både i början av din löparkarriär och i början av varje pass. Det är omöjligt att ta det för lugnt! Det finns ett begrepp som heter "löjligt lugnt" som jag tycker är bra. Leder, muskler blodkärl, lungor, hjärta - allt ska vänja sig vid en gradvis tuffare belastning. Kan du ta det riktigt lugnt i början så har du igen det senare under passet (eller karriären).
  3. Variera din träning. Spring på olika typer av underlag, i olika miljöer. Det blir roligare, risken att skadas blir mindre och träningen blir mer effektiv.
  4. Spring där det är vackert. Det ska kännas bra under passet - inte bara när du slutar.
  5. Stryk ordet "mjölksyraträning" ur ordlistan. Att springa så hårt att du får mjölksyra sliter oerhört på kroppen (och psyket). Fyrahundrameterslöpare och andra elitidrottare behöver mjölksyraträning. Vi motionärer som springer för att det är skönt och för att må bra gör bäst i att strunta i den. (Därmed inte sagt att det inte skulle vara bra med intervallträning - det är det. Och kul också! Men håll den på en nivå där du inte helt stumnar i benen.)
  6. Belöna dig själv. Är du en inbiten löpare är oftast löppasset sin egen belöning. Men behöver du stärka motivationen kan en ny löparjacka, en god middag eller en spahelg kanske passa som belöning. Vad som helst som håller löpglädjen igång är tillåtet.
Lycka till!
/Bosse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar