måndag 8 november 2010

Tanka blått ljus

Se till att få en ordentlig dos dagsljus på dagen så sover du bättre på natten. Då mår du bättre och lever förmodligen också längre.

Sömnforskaren Arne Lowden utvecklade resonomanget vid dagens seminarium om skiftarbete och hälsa som arrangerades av Prevent i Stockholm. Vid seminariet gavs goda tips även till dem som inte arbetar skift, bland annat vikten av bra återhämtning.

- Ett säkert sätt att bränna ut sig är att få för lite återhämtning, sade Arne Lowden bland annat.

Den viktigaste faktorn för att få en bra återhämtning är god och tillräcklig nattsömn. I grunden har vi en dygnsrytm som styrs av ljuset. Men rytmen kan störas av att hjärnan inte får tydliga signaler om när vi ska vara vakna och när vi ska sova. Två faktorer som bidrar till det är dels att vi vistas allt mindre tid utomhus och därmed missar dagsljuset, dels att vi fläskar på med massor av elljus snart sagt när som helst på dygnet.

Så ett bra sätt att få styr på dygnsrytmen - och sova bra - är att se till att vistas utomhus en stund varje dag. Allra bäst är det förstås om det är soligt ute, och helst på morgonen - då är vi som känsligast för ljus.

Andra tips för en bra sömn är att ha helt mörk och svalt i rummet. Och tyst. Om du störs av ett sms precis när du är på väg ner i djupsömnen har du missat chansen till den sömncykeln. Med lite tur har du två kvar - om du inte störs av något annat just då, vill säga...

Så se till att gå ut en sväng på dagen och stäng av mobilen på natten - det är du värd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar