torsdag 10 februari 2011

Gör en sak i taget

Multitasking är inne nu. Att ha många bollar i luften ses som positivt. Men ständiga avbrott gör att vi inte kan koncentrera oss, vi blir stressade och kanske till och med ilskna. För arbetsgivaren bör det också vara ett produktivitetsproblem - enligt en amerikansk studie går flera timmar per dag åt till avbrott. Läs mer i Du och jobbets artikel Många bollar i luften gör oss arga.

Här kommer tre enkla tips för bättre koncentration:
  1. Prioritera - gör en att göra-lista för dagen. Följ den (så gott det går). En sak i taget. Genom att sätta upp saker på en lista kan du släppa dem ur korttidsminnet och få mer energi över till det du gör just nu.
  2. Kolla e-posten på bestämda tider. "Ska bara kolla mailen" resulterar oftast i att vi blir sittande betydligt längre tid än vi tänkt. Har du möjlighet att jobba med avstängd telefon och stängd dörr är det förstås ännu mer positivt. 
  3. Det går att träna upp förmågan att fokusera och behålla uppmärksamheten. Att träna mindfulness kan både minska stress och göra att du kan uppleva vardagen rikare. Läs mer på mindfulnesscenters hemsida. Eller kontakta mig så kan jag komma och köra några övningar. :-)
Lycka till med en lugn, koncentrerad arbetsdag!
/Bosse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar