onsdag 15 december 2010

Varför ska man träna?

Motivationen för varför man väljer att röra på sig varierar starkt, liksom vad man tycker är viktigt.
Joggare brukar vara intresserade av en bra tid på milen, och den som tränar i gym kanske blir nöjd med ett bra maxvärde i bänkpress. Inget ont i det. Men jag tänkte få bli lite filosofisk en stund.

Ingen av oss blir ju yngre, som bekant (även om vi faktiskt kan känna oss yngre om vi tränar). På lite sikt blir det helt andra saker än miltider och maxvikter som blir intressant. Klarar jag av att ta mig upp från golvet om jag faller i hemmet? Orkar jag promenera till affären och bära hem lite mat? Vågar jag över huvud taget gå ut om det är lite halt, eller har jag så dålig balans att jag är för rädd att falla?

För oss som fortfarande jobbar kan en bra motivation till träning vara att överhuvudtaget orka med jobbet. Även om du jobbar på kontor har du mycket att vinna på att ha någotsånär bra kondition. Handen på hjärtat - hur pigg är du vid tretiden på eftermiddagen? Och orkar du ta trapporna om hissen är trasig? För den som jobbar i vården, på bygge eller annat fysiskt tungt blir en hyfsat tränad kropp en absolut nödvändig livförsäkring. Och nej - det räcker inte att du rör dig på jobbet! Träningen behövs för att bygga upp en buffert så att du inte skadar dig.

Phu så mycket nyttoargument. Nu till det roliga! Det är ju med en kropp i balans som jag kan uppleva verklig rörelseglädje! Njuta av friluftsliv i alla former. Orka leka och stoja med barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Ha energi över till att njuta av allt kul livet har att bjuda. Livsglädje!

Min motion idag (åtminstone en del av den) blev en lugn, skön joggingtur i strålande sol på vackra vintervägar. Vilken blir din?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar