onsdag 1 september 2010

Mer natur och mindre buller på kontoret!

Bakgrundsljud från kontorslandskap gör att kontorsanställda blir trötta, minns sämre och blir mindre motiverade. Men en naturfilm på sju minuter gör att personalen får mer energi. Det visar en opublicerad studie av doktorand Helena Jahncke och professor Staffan Hygge vid Högskolan i Gävle enligt Du och Jobbet.

Det här ger ytterligare stöd för naturens förmåga att ge snabb återhämtning. Själv skulle jag ju i första hand föreslå en kort stund i riktig natur snarare än en naturfilm. Och sådan finns nära de flesta arbetsplatser, det vet jag från vårens satsning på friskvårdspromenader på företag i Stockholm. Och skulle det saknas kan ju studier som den här ge företagen en puff att skapa lite natur runt hörnet. En naturstig på några tiotals meter kan ge massor av naturupplevelser mental återhämtning.

Kanske en promenad i långsamt tempo. Då får man på köpet också lite rörelse på vägen dit och tillbaka, en koppling till omgivningen och de variationer som olika väder och årstider kan ge. Kanske dyker en tordyvel upp på stigen och skänker ytterligare fascination?

Men för tusan - låt inte det bästa bli det godas fiende. Mer natur gör att vi mår bättre, och en kort naturfilm kan vara en suverän oas i en stressig vardag. Kanske en skärmsläckare med naturmotiv?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar