fredag 24 september 2010

Hur ser du egentligen?

När kollade du din syn senast? Kanske är det dags att se över vilka glasögon du har på jobbet? Synergonomiska faktorer har stor betydelse för uppkomsten av besvär från nacke och skuldra. Det beror på att vi ofrivilligt spänner musklerna i nacke och skuldra när vi inte ser skarpt. Här är några saker att tänka på:

Rätt glasögon?
"Vanliga" progressiva glasögon är oftast ingen bra idé för dig som jobbar framför bildskärm. Närskärpan ligger för nära och för långt ner i glasen, vilket lätt leder till att man böjer sig framåt och lutar huvudet bakåt för att se skarpt. "Gamnacken" är ett faktum med stor påfrestning på nacken som följd. Det finns numera flera varianter av smarta progressiva glasögon avsedda för datorarbete.

Rätt ljus?
Vi behöver massor av ljus (men inte för mycket) - och mer ju äldre vi blir. Bra allmänbelysning kombinerat med lämplig platsbelysning gör susen. Tänk också på att inte ha alltför stora kontraster mellan ljusmängden i olika delar av rummet. När lysrörsarmaturerna ska bytas ut är det också läge att köpa en modern sort som inte flimrar - de är mycket skonsammare för ögonen.

Undvik bländning
Att vi inte ska bländas av armaturen och inte ha ett tokljust fönster rakt fram i blickfånget vet de flesta. Men har du koll på andra ytor i rummet? Väggar, kläder, tangentbord kan ha blanka ytor som reflekterar mycket. Då blir ögonen stressade även om du inte är medveten om det.

Ring elektrikern när ni möblerar om
Kanske hängde lysrörsarmaturerna rätt från början, men hur blir resultatet när ni ställer skrivborden på ett annat sätt? I värsta fall får du armaturens raster från fel håll så att ljuset strålar rätt in i dina ögon. Det här är lätt att missa!

Var rädd om din syn och glöm inte att ta paus regelbundet. Varför inte gå ut och vila ögonen genom att titta långt bort i fjärran en stund?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar