lördag 27 februari 2010

Jobba, lek och förbli frisk

"Att som äldre människa bara leva på sina intjänade pengar och fördriva tiden med /.../förströelse i någon pensionärsförening är direkt förödande för hälsan men även för samhället som förlorar en enorm kunskaps- och erfarenhetsresurs" skriver tandläkaren och coachen Berne Erlandsson i "Skriv i DN" idag.

Erlandsson menar att det är viktigt för välbefinnandet att arbeta och bidra till samhällsutvecklingen, och att de som är 65+ har massor att bidra med.

Jag tror att Erlandsson är något mycket viktigt på spåren. Ett problem kan väl vara att (som Erlandsson också påpekar) det finns vissa arbeten som det är en stor lycka att slippa. Då kan ju en tillvaro med "mata änder" te sig lockande. Som jag ser det gäller det att jobba på flera fronter: göra arbetslivet aptitligt och ändra synen på att man "gjort sitt" bara för att man fyller 65. Och på en personlig nivå gäller det förstås att försöka se till att man har meningsfulla saker att sysselsätta sig med. Idealet är kanske en tillvaro där "jobbet" också är fritidssysselsättningen? Eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar